Basit Yaralama Suçu Nedir?

Bir kimsenin vücuduna acı verilmesi, sağlığının veya algılama yeteneğinin bozulmasına sebebiyet veren bir fiilde bulunarak bir kişiye zarar verilmesi kasten yaralama suçunu oluşturmaktadır. Kasten yaralama suçu, Türk Ceza Kanunu’nun vücut dokunulmazlığına karşı suçlar kısmının 86. ve 87.maddesinde hüküm altına alınmıştır. Kasten yaralama suçu, basit kasten yaralama (TCK m.86) ve neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama (TCK m.87) suçu olarak ikiyi ayrılmaktadır.

 

Türk Ceza Kanunu’nun 86. Maddesinde basit yaralama suçu tanımlanmıştır:

“(1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur. (Ek cümle:12/5/2022-7406/3 md.) Suçun kadına karşı işlenmesi hâlinde cezanın alt sınırı altı aydan az olamaz.

(3) Kasten yaralama suçunun;

a) Üstsoya, altsoya, eş, boşandığı eş veya kardeşe karşı,

b) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,

c) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,

d) Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,

e) Silahla,

f) “Canavarca hisle”

İşlenmesi halinde, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında, (f) bendi bakımından ise bir kat artırılır.”

 

Basit yaralama suçu, basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek yaralamalar ve basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek yaralamalar olarak ikiye ayrılır.

            •Basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek yaralamalar; kişinin vücuduna, sağlığına veya algılama yeteneğine zarar vermekle birlikte basit bir geleneksel veya tıbbi uygulama ile etkisi giderilebilecek yaralamalardır. Örneğin, bir kimseye tokat atmak, vücudun herhangi bir yerini basitçe çizmek, vurmak suretiyle morartmak, duvara itekleyerek morartmak gibi fiiller basit tıbbi müdahale (BTM) ile giderilebilecek yaralamalardır. Bir yaralamanın BTM ile giderilebilecek nitelikte bir yaralama olup olmadığı, Adli Tıp Şube Müdürlükleri tarafından rapor ile tespit edilir.

            •Basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek yaralamalar; basit adam yaralama suçu, mağdura karşı işlenen etkili eylemin sonuçlarının basit bir doktor müdahalesi ile giderilememesi, yaralamanın sonuçlarının ortadan kalkması için belli bir zamanın gerekmesidir.

Kanun koyucu basit yaralama suçu bakımından bazı halleri cezayı arttıran nedenlerden saymıştır. Bu haller şunlardır:

Kasten yaralama suçunun:

·         Üstsoya, altsoya, eş, boşandığı eş veya kardeşe karşı,

·         Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,

·        Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,

·        Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,

·        Silahla

İşlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında arttırılır.

 

Bu aşamada Türk Ceza Kanunu kapsamında silahın tanımını yapmak isteriz. Türk Ceza Kanunu uyarınca yaralamaya elverişli herhangi bir alet silah olarak kabul edilir. TCK’nın tanımlar başlıklı 6. maddesinde: “Silah deyiminden; 1. Ateşli silahlar, 2. Patlayıcı maddeler, 3. Saldırı ve savunmada kullanılmak üzere yapılmış her türlü kesici, delici veya bereleyici alet, 4. Saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler, 5. Yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik maddeler anlaşılır.” denilmektedir.

Yargıtay’a göre sopa, sandalye, oklava, leğen, demir çubuk, baston, tabak, küllük silah olarak kabul edilen bazı eşyalardır. 

 


Kasten yaralama suçunun:

·        Canavarca hisle gerçekleştirilmesinde ise verilecek ceza 1 kat arttırılır.

 

Son olarak 12.5.2022 tarihinde Türk Ceza Kanununumuza eklenen cümle ile yaralama suçunun kadına karşı işlenmesi halinde cezanın alt sınırının altı aydan az olamayacağı düzenlenmiştir.

 

Basit Yaralama Suçu Cezası

 

Basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek kasten yaralama suçlarında sanığa 4 aydan 1 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası verilir. Yani, sanığa ya hapis cezası veya adli para cezası verilebilir. Hapis ve para cezası aynı anda verilemez. Hapis cezası verildiği takdirde, verilen hapis cezası adli para cezasına çevrilemez.

Basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek basit yaralama suçunun cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır.

Basit Yaralamada Şikâyetten Vazgeçme

 

Basit yaralama suçunun yalnızca basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek hali şikâyete bağlıdır. Şikâyet süresi 6 aydır. Mağdur suç tarihinden itibaren 6 ay içerisinde şikâyette bulunmalıdır. Mağdur/müşteki gerek soruşturma gerek kovuşturma aşamasında şikâyetten vazgeçebilir. Soruşturma aşamasında şikâyetten vazgeçilmesi halinde kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesine, kovuşturma aşamasında düşme kararı verilmesine karar verilir. 

Basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek basit yaralama suçu, takibi şikâyete bağlı suçlar kategorisinde değildir.

 

Basit Yaralama Suçu Zamanaşımı

 

Türk Ceza Kanunu’nun 66.maddesi uyarınca kasten yaralama suçunda dava zamanaşımı suçun işlendiği tarihten itibaren 8 yıldır. Söz konusu süre içinde dava açılmazsa veya açılan davada hüküm kurulmazsa dava zamanaşımının dolması sebebiyle düşecektir.

 

Basit Yaralama Suçu Adli Para Cezası

 

Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur. Burada adli para cezası, hapis cezasına seçenek yaptırım olarak öngörülmektedir.

Adli para cezası belirlenirken öncelikle gün sayısı belirlenir. Daha sonrasında her gün için sanığın sosyal ve ekonomik durumu gözetilerek bir para cezası belirlenir. Gün sayısı ile gün başına belirlenen para cezası miktarı çarpılarak adli para cezası hesaplanır.

 

Basit Yaralama Suçu Uzlaşma

 

Basit yaralama suçunun temel şekli uzlaştırma tabidir. Nitelikli hallerin mevcut olmadığı basit yaralama suçu bakımından dava açılmadan önce uzlaştırma prosedürünün işletilmesi gerekir. Uzlaştırmaya başvurulmadan yargılama yoluna gidilmesi ve karar verilmesi mümkün değildir.

 

 

 

 

Başa dön